Drones worden gebruikt voor: 

  1. Beveiliging
  2. Hulpverlening
  3. Inspectie
  4. Amusement
  5. Marketing
  6. Wetenschap
  7. Transport
  8. Defensie

Drones worden voor steeds meer verschillende doeleinden gebruikt. Voordat we je kijkt naar de vraag: ”Waarvoor worden drones gebruikt?”, moet je eerst weten wat drones precies zijn. Ik richt me in dit artikel op alle soorten drones op alle gebieden in de maatschappij. Veel van deze mogelijkheden worden nog niet massaal in de praktijk toegepast, maar bieden wel kansen voor drones in de toekomst. Verder heb ik het over drone gebruik in zowel het buitenland als het binnenland. 

Beveiliging 

Op het gebied van handhaving en opsporing worden drones nog niet tot nauwelijks gebruikt. Toch zijn veel bedrijven hierin geïnteresseerd en is er sprake van veel ontwikkeling.Toezicht houden met een drone kunnen we vergelijken met cameratoezicht. Of cameratoezicht in bijvoorbeeld een stad of dorp effectief is, dat weten we niet zeker. De resultaten van onderzoeken zijn gemengd. Als normale cameratoezicht in een stad al niet werkt, waarom zouden drones dan wel werken? Mocht normale cameratoezicht werken, dan is het nog maar de vraag of drones net zo effectief zijn.  

In Nederland en in het buitenland worden drones wel gebruikt bij grote evenementen. Denk bijvoorbeeld aan crowd control. Crowd control betekent het beperken van ongewenst groepsgedrag. Door middel van een drone kan je een grote groep makkelijk in de gaten houden. Voor de rest worden ze bij evenementen gebruikt als live-monitoring. Een camera kun je eenvoudig ergens kwijt, terwijl je een drone beter in de gaten moet houden en eventueel moet besturen. Het voordeel van een drone is dat hij personen kan blijven volgen. Je kunt het zien als een vliegend camera statief. Hierdoor kan gezichtsherkenning en kentekenherkenning een stuk worden verbeterd. Een camera kan niet altijd de juiste hoek krijgen, terwijl drones eenvoudig iets lager kunnen vliegen of om het object/persoon heen kunnen vliegen. Als drones iets hoger vliegen, dan wordt dit helaas wat moeilijker.

Crowd control wordt onder andere gedaan door de politie. Hier gebruiken zij onder andere drones voor. 

Of een drone daadwerkelijk kan worden gebruikt voor de veiligheid op het gebied van handhaving en opsporing, hangt af van de pakkans. Is de kans dat je een verdachte opspoort met een drone hoger dan met een camera, dan is het een kwestie van tijd voordat ze vaker worden ingezet. De pakkans zal pas een stuk hoger worden als er meerdere drones in de lucht aanwezig zijn. 

Even terug naar de grondcamera’s. In de praktijk blijkt dat camera’s wel degelijk effect hebben en nuttige informatie op leveren. Een aantal voorbeelden zijn: traceren en arresteren van verdachten, terugvinden van vermiste personen, reconstrueren van personen, enz. Dit kan ook gelden voor drones, maar alleen als er een bepaalde hoeveelheid drones in de lucht vliegen. Niet iedereen zit te wachten op camera’s om zich heen, laat staan een vliegend lawaai makend apparaat in de lucht. Het lijkt erop dat drones alleen nuttig zijn in hele specifieke gevallen. Denk aan het waarnemen van een plaats-delict. Een drone kan een stuk sneller naar de bestemming vliegen en de situatie overzichtelijk in kaart brengen. Of drones plaatsvervangers worden van security-camera’s, ik denk het niet, maar er zijn uitzonderingen. 

Niet alleen zijn ze sneller op plaats-delict. Ze kunnen in een veel kortere tijd een bepaalde omgeving onderzoeken. Denk aan illegale hennepplantages. Drones kunnen over meerdere payloads beschikken. Dit betekent dat ze niet alleen over een normale camera beschikken, maar bijvoorbeeld ook over een warmtecamera of sensoren voor stofherkenning. 

Een drone zorgt vooral voor overzicht. Ze observeren een bepaalde omgeving of een situatie. Luchtfoto’s- en video’s kunnen later worden gebruikt om een bepaalde situatie de reconstrueren of bewijsmateriaal te verzamelen. We noemen dit ‘situational awareness’. Door zit overzicht te creëren zijn ordehandhavers beter in staat om in te grijpen. Tot nu toe worden drones nog niet gebruikt voor situational awareness in Nederland. In het buitenland zijn er al wel gevallen waarbij ze zijn ingezet (bijv. bij natuurrampen).  

Wat kun je zelf allemaal met een drone? >>

Hulpverlening 

Op het gebied van hulpverlening kunnen drones bijdragen aan overzicht en snelheid. De brandweer zet drones in om grote bosbranden op te sporen. Door middel van een speciale camera kunnen drones het bos inspecteren en kijken waar eventueel een bosbrand kan ontstaan. Op die manier kunnen hulpverleners snel ingrijpen en een bosbrand voorkomen. Dit is ook effectief als er al een bosbrand is ontstaan, maar nog niet is opgemerkt. Tot slot kan een drone precies zien in welke richting de bosbrand zich verplaatst. Heel leuk allemaal, maar wordt het ook al gebruikt? Deze toepassingen zijn voor zover ik weet nog niet van toepassing in Nederland. In ieder geval niet op grote schaal. Ze hebben echter wel geëxperimenteerd in de VS. 

Eerder dit artikel heb ik het gehad over drones die verdachten kunnen opsporen en bepaalde situaties in de gaten kunnen houden. Deze vliegende camerabewaking kan de politie helpen om de openbare orde te behouden, situaties in te schatten en sneller te reageren voor als het misgaat. 

De Ambulance kan ook gebruikt maken van drones. Dit wordt in Nederland nog niet gedaan. Denk aan bloedtransport of andere medische middelen. Er staat hier soms een hoge tijdsdruk op, waarbij een drone kan worden ingezet. Dit is mogelijk omdat medische middelen niet al te zwaar zijn. 

Inspectie 

Inspecties worden vooral toegepast op het gebied van infrastructuur, milieu en landbouw. Bij inspecties op het gebied van infrastructuur moet je denken aan wegen, bruggen, viaducten, spoorlijnen, windmolens, zonnepanelen, booreilanden, dammen en dijken. Infrastructuur is een collectief goed en daar kan de hele bevolking gebruik van maken. Inspecties op het gebied van infrastructuur worden dan ook vooral ingezet door de gemeente, provincie of andere overheidsinstanties. Van dit soort praktijken wordt hedendaags al gebruik gemaakt.  
Onder infrastructuur verstaan we ook gasleidingen, waterleidingen, het elektriciteitsnetwerk en internet. Denk aan het opsporen van gaslekken, lekkende waterleidingen, het controleren van WiFi-signalen, enz. Veel van dit soort inspecties worden reeds al uitgevoerd.  

Op het gebied van milieu kunnen drones met speciale sensoren het aantal vervuilende stofdeeltjes in de lucht meten. Deze toepassing is nog in ontwikkeling, maar erg interessant. Je kunt denken aan luchtvervuiling, bodemvervuiling en vervuiling van oppervlaktewater. Het mooie hiervan is dat je dichtbij de bron van vervuiling kunt komen. Denk aan een schoorsteen. Een drone vliegt er zo naartoe. Als je denkt dat dat alles is: bepaalde sensors kunnen licht, geluid en straling meten. 
Drones kunnen een bepaald leefgebied observeren. Ze houden de biodiversiteit in de gaten. Ze kunnen hierdoor de aanwezigheid van dieren controleren, maar ook hun leefgebied onderzoeken. Wanneer dieren beschikken over een chip, kunnen we door middel van een RFID de dieren blijven volgen. Als een drone over zo’n RIFD beschikt, kunnen dieren in de gaten worden gehouden. Op die manier kunnen stropers, overbevissing en andere ongein worden tegengegaan. In Zwitserland worden dit soort ontwikkelingen al toegepast. In de rest van de wereld blijft het vooral een ‘ontwikkeling’. 

Tot slot wordt er al veel geïnspecteerd in de landbouw. Het volgen van gewassengroei en het inschatten van de inkomsten en kwaliteit van de gewassen. Het is mogelijk om de gezondheid en locatie van de veeteelt te achterhalen. Daar komt bij dat drones zelfs kunnen bemesten en pesticiden (worden gebruikt om ziekten, plagen, organisme of onkruiden in de landbouw te bestrijden) kunnen sproeien. In Japan wordt op sommige plantages ongeveer 30% van de landbouw besproeit door middel van drones. Zo kun je nog eindeloos veel mogelijkheden bedenken op het gebied van de landbouw (zaden planten en binnenhalen van oogst). Het planten, oogsten en bevruchten van de landbouw zijn de toekomst. Dit moet nauwkeurig gebeuren, en dat is juist waar drones zo van pas kunnen komen.  

Amusement 

Veruit de meeste drones die worden gebruikt, zijn drones voor consumenten. De prijzen van deze drones verschillen enorm. De ene kan voor een paar tientjes worden verkocht (een speelgoeddrone), terwijl je voor andere drones enkele duizenden euro’s besteedt. Kortom, voor ieder wat wils. De meeste drones die worden verkocht zullen ongeveer een paar honderd euro kosten. De drones kunnen we indelen in 2 groepen: 

  1. Camera-drones 
  2. Racedrones 

Het verschil lijkt me duidelijk, met een camera-drone maak je mooie luchfoto’s -en video’s, terwijl een racedrone een stuk sneller kan vliegen.  

Een racedrone beschikt vaak ook over een camera, maar die wordt meestal niet gebruikt om mooie beelden te maken. Ze worden gebruikt om live mee te kunnen kijken met de drone. Steeds vaker worden er drone races georganiseerd, waarbij de dronepiloten een parcour af moeten leggen. Wie het parcour het snelst weet af te leggen wint. Racedrones beschikken niet over een GPS-signaal, waardoor ze niet uit zichzelf in de lucht blijven vliegen. Dat wil zeggen: als je de controller loslaat, de drone ook meteen naar beneden valt. Racedrones worden eigenlijk FPV-drones genoemd, omdat je via een live-videoverbinding precies kunt zien wat de drone ziet. FPV staat voor First Person View. Aan de hand van goggles (VR-bril) kun je dit live-videobeeld blijven volgen. 

Ook met racedrones kun je prachtige en spectaculaire beelden maken. In de praktijk komt echter vaker voor dat het vooral om de snelheid gaat. Dit gaat vaak ten koste van de camera-kwaliteit. Het is belangrijk om het verschil tussen camera-drones en racedrones te weten, omdat het twee hele andere dingen zijn. In principe hebben ze beide hetzelfde doel, namelijk vermaak. Eigenlijk is het in dit geval gewoon duur speelgoed. 

DJI Avata

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Bovenaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet. 

Bekijk op Bol.com

Camera-drones, de meest verkochte drones, worden vooral gekocht om mooie beelden te maken. Daar komt bij dat je ze een stuk eenvoudiger kunt besturen. De meeste drones van minimaal een paar 100 euro beschikken over een GPS-signaal. Hierdoor blijven ze uit zichzelf in de lucht vliegen, zonder dat je de controller hoeft te gebruiken.  

Mavic Pro in de lucht

Tot slot worden lichtshows met drones steeds populairder. Lichtshows worden soms wel georganiseerd met honderden drones. Door middel van een voorgeprogrammeerd programma kunnen ze een route afleggen in de lucht. Hierdoor ontstaan er mooie patronen en vormpjes.  

Wetenschap 

Universiteiten, onderzoeksbureaus en onderzoeksinstellingen kunnen drones inzetten om onderzoeksgegevens te verzamelen. Dit wordt dan vooral ingezet op meteorologisch gebied. Ze meten de luchtvochtigheid, luchtdruk, temperatuur, windkracht -en windrichting, stofdeeltjes, straling en bewolking. Bij incidenten en rampen kan de verspreiding van gifwolken en radioactieve deeltjes gevolgd worden.  

Verder zijn drones actief in de archeologie. Doordat ze een bepaald gebied beter in kaart kunnen brengen dan satellieten, zijn patronen in dit gebied sneller zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan een oude weg die ergens heeft gelegen. Aan de hand van de begroeiing van het stukje gebied, kunnen ze hierachter komen.  

Tot slot worden drones ingezet voor geologische surveys. Dit is handig voor het opsporen van fossiele brandstoffen. Denk aan olie en gas wat al wordt gedaan op de Noordzee. Ook in Noorwegen maken ze driedimensionale geologische kaarten door middel van verschillende sensors, om op deze manier olie op te sporen.  

Transport 

Over drones die pakketjes vervoeren heb ik het al uitgebreid gehad. Er vindt veel ontwikkeling plaats op het gebied van drone delivery, maar nog niet genoeg om op grote schaal toe te passen. Als we het over drone transport hebben, dan hebben we het al snel over het Amerikaanse bedrijf Amazon. Ze hebben al veel pakketjes bezorgd met drones, maar echt op grote schaal valt dit tegen. Ook in China zijn ze het een en ander aan het experimenteren. Drone transport is gewoon nog niet interessant voor bedrijven, omdat het niet efficiënt is. De vliegtijd is te kort, het maximale gewicht dat je aan de drone kunt hangen is laag en de drones zijn erg duur. Pas als drones voordeliger zijn dan bestelbusjes, dan pas zal het in een rap tempo toegepast worden. Voor nu lijkt het eerder een marketing -of publiciteitsstunt.   

Toch kunnen drones in bepaalde gevallen ontzettend handig zijn. Dit zijn vooral gevallen waarbij geld minder een rol speelt. Door bijvoorbeeld medische middelen via de lucht te transporteren, kan het product op tijd worden afgeleverd. Door de toenemende verkeerdrukte kan dit soms lastig zijn. Ik heb het hier eerder al over gehad onder het kopje ‘hulpverleners’. 

Gratis download

Defensie 

Drones werden oorspronkelijk gebruikt in het leger. Het gebruik van drones door de defensie neemt alleen maar toe. Toch veranderen de soort drones van de defensie. Ze maken steeds meer gebruik van kleine drones, in plaats van de grote UAV’s die ze vroeger gebruikten(worden nog steeds veel gebruikt). Veel drones worden gebruikt voor toezicht, maar er komen helaas ook steeds meer drone-aanvallen. 

U hebt controle over uw gegevens Onze zakelijke partners en wij gebruiken technologieën, inclusief cookies, om informatie over u te verzamelen voor verschillende doeleinden, inclusief: 1. Functioneel 2. Statistisch 3. Publiciteit Door ‘Accepteren’ te selecteren, geeft u toestemming voor al deze doeleinden.