Wat is een plaats delict?

Sporen van een midaad ………

De plaats delict is de plaats waar een misdaad werd gepleegd. Deze wordt zo snel mogelijk door de politie afgezet om te voorkomen dat sporen worden gewist of vervuild.

In een kort filmpje kun je een voorbeeld van een plaats delict zien. Je ziet een caravan waarin een slachtoffer is vermoord. Uiteraard zijn dit gewoon acteurs en is het geen echte plaats delict. De dader probeert zijn sporen te wissen door de caravan van een hoogte af te gooien, door hem schoon te spuiten met een hogedrukspuit of door de caravan te laten exploderen. In alle gevallen geldt echter dat er altijd een ‘stille getuige’ is oftewel: er zullen altijd sporen worden achtergelaten die het NFI kan onderzoeken.

Andere sporen zijn heel klein of met het blote oog onzichtbaar.

Wat zijn sporen?

Een spoor is iets waaraan je kunt zien wat er gebeurd is, of wie het gedaan heeft. Heel veel dingen kunnen een spoor zijn: je kunt zoeken naar vingerafdrukken, schoenafdrukken, of kleine dingen die de dader per ongeluk heeft laten liggen. Zoals de knoop van een jas die er is afgevallen, een handschoen, een sigarettenpeuk, een bonnetje, een mobieltje, of natuurlijk het wapen zelf. Ook kun je een haar vinden, bandensporen van de auto, enzovoorts. Al die verschillende sporen worden op verschillende manieren onderzocht.

Hoe vind je sporen?

Sommige sporen zie je meteen: als de dader zijn auto heeft laten staan of het wapen heeft laten liggen. Maar andere sporen zijn heel klein of met het blote oog onzichtbaar. Daarom wordt de plaats delict direct afgeschermd voor alle mensen, zodat er geen sporen per ongeluk verdwijnen. Ook kunnen er dan geen nieuwe vingerafdrukken of andere sporen bijkomen die niets met de misdaad te maken hebben.

Voor het vinden van sporen zijn allerlei technieken, zoals infrarood licht voor het zien van bloedsporen die je bij gewoon licht niet ziet. Je kunt speciaal poeder strooien op een oppervlak om vingerafdrukken zichtbaar te maken. Ook kun je foto’s maken van beschadigingen in hout, metaal, enzovoorts. In het laboratorium kun je dan uitzoeken hoe die sporen tot stand zijn gekomen en of ze passen bij bepaalde voorwerpen.

Hoe onderzoek je sporen?

Bij het NFI zijn er meer dan 30 onderzoeksgebieden. Het onderzoek varieert van pathologie, toxicologie, wapens en munitie, tot computercriminaliteit. Kies een of meerdere onderzoeksgebieden om in je spreekbeurt of werkstuk te laten zien.

Op het moment dat er een lichaam ergens wordt gevonden wordt het een PD en wordt alles afgesloten met linten voor publiek om sporen etc. veilig te stellen. Een watergebied wordt ook pas door Rijkswaterstaat en politie afgesloten op het moment dat er een lichaam in het water is aangetroffen: dan is het pas een officieel “plaats Delict.”

Forensisch antropologen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoeken de identiteit van een persoon aan de hand van lichaamsdelen en botten, en analyseren beschadigingen aan botten.

Biologisch profiel

In de antropologie staat het achterhalen van de identiteit van een levend of overleden persoon centraal. De forensisch antropoloog onderzoekt op verzoek van politie of Openbaar Ministerie lichaamsdelen en (gecremeerde) botten. Aan de hand daarvan stelt hij een biologisch profiel op dat informatie bevat over onder andere het geslacht en de geschatte leeftijd bij overlijden. Ook doet hij onderzoek naar sporen en beschadigingen op botten.

Een voorbeeld: botten in het bos

Een wandelaar belt de politie: hij heeft botten in het bos gevonden. De onderzoekers van de politie gaan naar de plek die de man beschrijft en vragen de forensisch antropoloog van het NFI om ondersteuning. Deze bepaalt het geslacht en schat de leeftijd en lichaamslengte van de persoon van wie de aangetroffen botten zijn. Ook ziet hij beschadigingen op de botten, die naar het NFI gaan voor vervolgonderzoek. Bij het schoonmaken van de botten blijken er ook beschadigingen op de schedel te zitten.

In de antropologie staat het achterhalen van de identiteit van een levend of overleden persoon centraal.

Wat onderzoekt de forensisch antropoloog?

  • Gaat het om menselijke botten?
  • Gaat het om botten van één persoon of van meerdere personen?
  • Gaat het om een man of een vrouw?
  • Wat was de leeftijd en lengte van de persoon bij overlijden?
  • Welke beschadigingen zitten er op de botten en hoe kunnen deze ontstaan zijn?

Om een biologisch profiel op te stellen en om onderzoek te doen naar sporen en beschadigingen op botten gebruikt de forensisch antropoloog in de eerste plaats zijn waarneming. Vorm en grootte van de botten, met name die van het bekken en de schedel, zeggen veel over het geslacht. Beschadigingen bevatten belangrijke aanwijzingen over de mogelijke toedracht van het overlijden.

Om te bepalen of het om een kind of om een volwassene gaat, kijkt de forensisch antropoloog naar de mate van groei en ontwikkeling van het skelet. Een andere methode voor het schatten van de leeftijd is het gebruik van microscopische coupes: flinterdunne schijfjes van bijvoorbeeld een bot die onder de microscoop bekeken kunnen worden. De wortel van een tand bevat bijvoorbeeld een soort jaarringen die vrij nauwkeurig de leeftijd aangeven.

Wat levert het onderzoek op?

  • Het biologisch profiel. Bijvoorbeeld: de in het bos aangetroffen botten zijn van een jongvolwassen man in de leeftijd van 18 tot 22 jaar met een lengte tussen de 1,72 en 1,80 meter.
  • De mogelijke toedracht van de beschadigingen. Bijvoorbeeld: de beschadigingen op de schedel passen bij de verklaring van de verdachte dat hij het slachtoffer met een stomp voorwerp op het hoofd heeft geslagen.

U hebt controle over uw gegevens Onze zakelijke partners en wij gebruiken technologieën, inclusief cookies, om informatie over u te verzamelen voor verschillende doeleinden, inclusief: 1. Functioneel 2. Statistisch 3. Publiciteit Door ‘Accepteren’ te selecteren, geeft u toestemming voor al deze doeleinden.