112-Water

okt 11, 2022
Waterhulpverlening in Friesland: sterk door samen-werking Unieke privaat / publieke samenwerking in Friesland. Dat Friesland veel water kent is algemeen bekend. Waar veel water is, is ook veel watersport.

Waterhulpverlening in Friesland: sterk door samenwerking

Unieke privaat / publieke samenwerking in Friesland. Dat Friesland veel water kent is algemeen bekend. Waar veel water is, is ook veel watersport.
Velen komen genieten van de mooie watersport omgeving in Friesland. Gelukkig gaat dit bijna altijd goed en gebeuren er weinig ongevallen.

Zeker als je je bedenkt dat er ook nog het druk bevaren Prinses Margriet kanaal doorheen stroomt.

Vrachtschepen tot 135 meter schuiven, geladen of leeg, door deze slagader van het vrachtvervoer over het water. Maar soms gaat het helaas niet goed en wordt er een dringend beroep gedaan op de waterhulpverlening op het water. Ook hier geldt vaak: elke seconden telt.
Waterhulpverlening ligt in Friesland in eerste instantie bij de brandweer.

Zodra 112 gebeld wordt, wordt de melder doorgeschakeld naar de brandweer.

Ondernemers in actie bij ongeval op het water.

Hier wordt de melding aangenomen en uitgezet naar minimaal 2 van de 5 brandweerboten die beschikbaar zijn in Friesland. Daarnaast kennen we de Provincie, Rijkswaterstaat en de Politie Landelijke Eenheid voor de toezichthoudende taken. Omdat deze diensten regelmatig op het water te vinden zijn kunnen zij ook hun steentje bijdragen aan de waterhulpverlening.
Zo was het altijd geregeld.


Was …. , want sinds een jaar of 6 geleden is daar een prachtige samenwerking bij gekomen: private waterhulpverleners in de vorm van watersportbedrijven met een geschikte (snelle) boot en bemanning. Naar aanleiding van een ernstig incident waarbij een Valkje omslaat en een jonge dame verdrinkt kwam de roep vanuit de ondernemers om te kunnen bijdrage aan de waterhulpverlening. De Veiligheidsregio heeft daar vanaf het begin of aan een leidende rol in genomen.

De reden om ondernemers te betrekken is even simpel als doeltreffend! Omdat de ondernemer vaak bij de haven woont of in elk geval erg veel uren aanwezig is kan er in no-time gevaren worden. Tevens kent de watersportondernemer de omgeving als zijn of haar broekzak. Tel daar bij op dat de vaarvaardigheden vaak op een hoog niveau liggen. Het is immers hun werk.


De deelnemende ondernemers worden ‘PWO’ers’ genoemd. Dit staat Professionele Watersport Ondernemers. Eén van de PWO’er van het eerste uur is Richard Veldman uit Sneek: “ik moet gelijk maar iets toegeven: de term PWO dekt de landing niet helemaal. Iets van ‘Waterhulpverlener’ had er zeker in gekund. Echter werd de naam ‘PWO’ als werknaam gebruikt aan het begin van (toen nog) de pilot. Toen bleek deze term al zo in de systemen verweven te zijn dat we het maar zo gelaten hebben”.

Op dit moment zijn er verschillende deelnemende bedrijven waardoor er bijna een Friesland-dekkend systeem is ontstaan. Op dit moment zijn er stations in Drachten, Grou, Sneek, Langweer, Heeg, Woudsend, Elahuizen, Koudum, Oosterzee en Lemmer.

Waterhulpverlening in Friesland: sterk door samen-werking Unieke privaat / publieke samenwerking in Friesland. Dat Friesland veel water kent is algemeen bekend. Waar veel water is, is ook veel watersport.

“Zodra er een melding binnenkomt bij 112 (Meldkamer Drachten in ons geval) worden naast de reguliere hulpdiensten ook PWO’ers ingezet. Wij krijgen dan vaak een telefoontje vanuit de Meldkamer of we worden opgeroepen door middel van een OOV alert (redactie: dit is een automatisch telefonisch oproepsysteem voor hulpverleners). Echter kijken we met semafoons de meldingen via het P2000 semafoon netwerk mee. Hierdoor hebben wij vaak erg snel de melding te pakken en kunnen direct inzetten” aldus Richard.

Hij vervolgt: “Naast meldingen via 112 komen meldingen ook binnen via de marifoon. Die proberen we zo veel mogelijk uit te luisteren. We hebben daarvoor een ontvangst station op onze basis in Sneek. Via een Zello account kunnen we overal en kan door iedereen meegeluisterd worden. Naast de marifoon zijn wij 24 uur te bereiken via het nummer 0515-712030. Zodra er bijvoorbeeld een melding is welke in het werk gebied van Sneek valt dat kunnen wij met 1 druk op de knop alle schippers van onze boten oproepen. Onze groep in Sneek bestaat uit 10 schippers/opstappers waardoor we bijna altijd voldoende bezetting hebben om te varen”.

U hebt controle over uw gegevens Onze zakelijke partners en wij gebruiken technologieën, inclusief cookies, om informatie over u te verzamelen voor verschillende doeleinden, inclusief: 1. Functioneel 2. Statistisch 3. Publiciteit Door ‘Accepteren’ te selecteren, geeft u toestemming voor al deze doeleinden.